Fysiotherapie bij en na kanker

Oncologische fysiotherapie richt zich op het begeleiden van patiënten met kanker. De impact van een kankerdiagnose is niet alleen op lichamelijk vlak, maar ook op emotioneel en psychisch vlak vaak enorm. De oncologisch geschoolde fysiotherapeut kan helpen in het begeleiden van patiënten bij hun herstel, het verbeteren van de kwaliteit van leven en we helpen bij het bevorderen van een actieve leefstijl. Dit kan voor, tijdens, maar ook na de behandelingen op het ziekenhuis.

Beweegzorg rond kanker:
Tijdens het hele proces is het erg belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven, zodat behandelingen (zoals bijvoorbeeld chemotherapie en immunotherapie) beter aanslaan en er minder complicaties zijn rondom de operaties. Er is bij bepaalde vormen van kanker aangetoond dat de kans op het terugkeren van de kanker afneemt als je voldoende beweegt. De juiste hoeveelheid beweging geeft je immuunsysteem een boost!

Door de behandelingen op het ziekenhuis kan er onder andere sprake zijn van spierkrachtvermindering, verminderde conditie, vermoeidheid, pijn, littekenweefsel, fibrose, lymfoedeem en bewegingsbeperkingen. De oncologisch geschoolde fysiotherapeut weet van welke bijwerkingen (wegens de behandelingen tegen de kanker) patiënten last kunnen hebben en kan hierdoor op een gepaste manier een behandelplan maken.

Leefstijladvies:
De oncologisch fysiotherapeut kan helpen bij gezonde leefstijlkeuzes. Niet alleen beweging heeft invloed op je welzijn, maar ook ontstekingsremmende voeding, een goede nachtrust, het kunnen omgaan met stress en voldoende ontspanning zijn erg belangrijk. Adviezen en bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen. Zo nodig kunnen we uiteraard adviseren om in contact te komen met andere eerstelijns zorgverleners.

Pijneducatie:
Naast oefentherapie en manuele technieken kan de fysiotherapeut door middel van pijneducatie aan de pijnklachten werken. We kunnen helpen om de pijn te verlichten en hier beter mee om te leren gaan. Hierdoor zal de kwaliteit van leven verbeteren.

OncoZorg Voorschoten:
Momenteel werken we aan een netwerk om de oncologische zorg binnen Voorschoten te verbeteren. We hebben een mooie club eerstelijns hulpverleners bij elkaar die allemaal ervaring hebben met oncologische patiënten (denk hierbij aan de fysiotherapeut, diëtiste, psycholoog, ergotherapeut, oncologisch verpleegkundige, POH-GGZ, huisarts en apotheek). Binnen dit netwerk worden afspraken gemaakt over het doorverwijzen en zijn de lijntjes kort om zo een gepaste begeleiding aan de oncologische patiënten te bieden. Verder willen we ook de lijnen met de regionale ziekenhuizen verbeteren.