Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. Centraal staat het verbeteren van gewrichtsbewegingen in het hele lichaam. Omdat ieder een eigen manier van bewegen heeft, wordt de therapie afgestemd op de bewegingen, zoals het lichaam gewend is deze te maken. Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben, kunt u bij de manueel therapeut terecht. Bijvoorbeeld rugklachten, schouderklachten, knieklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash enz.
Het onderzoek en de behandeling
Tijdens een eerste gesprek wordt een inventarisatie van uw klachten gemaakt. Hierna voert de manueel therapeut een uitgebreid onderzoek uit welke bestaat uit bepaalde metingen en het observeren van bewegingen. Op basis van de verkregen onderzoeksgegevens is duidelijk hoe de manueel therapeut uw gewrichten moet bewegen om een zo groot mogelijk effect te bereiken. Tijdens de behandeling zullen gewrichten in een groot deel van het lichaam behandeld worden om de totale balans van het bewegen te herstellen.
Uitgangspunten van de manuele therapie
Individualiteit; ieder individu is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn houding en manier van bewegen. In de manueel-therapeutische behandeling wordt rekening gehouden met de unieke manier van bewegen van de patiƫnt.
Bewegingsvoorkeur; iedereen heeft bepaalde voorkeurshoudingen en bewegingen. Denk maar aan de voorkeur voor het gebruik van de linker- of rechterhand tijdens schrijven. Voorkeurshoudingen en bewegingen worden tijdens het onderzoek gemeten. In de behandeling wordt hier gebruik van gemaakt.
Links / rechts; in het lichaam is asymmetrie van bouw, bewegen en houding waarneembaar. Voorbeelden van asymmetrie van de bouw zijn beenlengteverschillen en bepaalde krommingen van de rug. Asymmetrie ontstaat door ongelijke belasting van het lichaam links en rechts. Denk aan toptennissers waarbij de ene arm qua omvang veel groter is vanwege de hogere belasting van die arm.
Verstoord evenwicht
Het natuurlijke evenwicht tussen de voorkeuren van bewegen en de vorm van het lichaam kan verstoord raken, waardoor klachten kunnen ontstaan. Het lichaam beweegt niet meer optimaal, passend bij de vorm van het lichaam. Dit evenwicht kan bijvoorbeeld verstoord worden door een ongeluk, verandering van werkhouding, ongewone arbeid, psychische factoren, enz.
Voorbeeld verstoord evenwicht: Als iemand pijn in zijn nek heeft, zal hij de pijn proberen te ontwijken door de nek minder te bewegen. Om nog zo normaal mogelijk te kunnen functioneren, vinden in de rest van de wervelkolom en andere gewrichten compenserende bewegingen plaats. Hierdoor kunnen op andere plaatsen in het lichaam ook klachten ontstaan. Het totale evenwicht van het lichaam zal hersteld moeten worden om de oorzaak van de klachten op te heffen.