Hoe ziet een behandeling oedeemtherapie eruit?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan onder andere ontstaan door een operatie, bestraling, spataderen, trombose of bijvoorbeeld ontstekingen. Hierdoor kunnen klachten voorkomen zoals zwelling, pijn, een vermoeid en zwaar gevoel, uitkijken voor overbelasting, oppassen met warmte of extreme koudheid, kleding die niet meer past en verminderde loopafstand.
Intensieve behandeling in het begin levert het beste resultaat op. De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon. Om het aanwezige lymfevocht weg te krijgen, kan gebruik worden gemaakt van de volgende zeven methoden:
1. Manuele Lymfedrainage, methode Vodder; dit is een milde massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren.
Hoe gaat het in z’n werk? Bij de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme komt overeen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.
De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.
2. Voorlichting en adviezen; met betrekking tot huidverzorging, belasting van het aangedane lichaamsdeel, omgaan met beperkingen in het dagelijks functioneren, het aanmeten van steunkousen etc.
3. Ambulante compressietechniek; het zwachtelen van het aangedane lichaamsdeel.
4. Oefentherapie; bestaande uit houdings- en beweegadviezen, ademhalingstechnieken, drainage-, mobiliserende- en spierfunctie oefeningen.
5. Lymfetaping; dit is een techniek waarbij speciale, huidgelijkwaardige tape wordt gebruikt. Het doel van deze behandeling is om hard oedeem zachter te maken en geeft ondersteuning bij de vochtafvoer. Tevens wordt deze tape techniek gebruikt bij het behandelen van littekens.
6. Fasciale technieken;
Fascia is een bindweefsel dat om en in spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en zenuwweefsel zit. Dit is dus een zeer groot orgaan dat alles in het lichaam aan elkaar verbindt. Wanneer de fascia ontspannen en goed voorzien van water is, zorgt het ervoor dat het lichaam makkelijk kan bewegen. Fascia kan onder spanning komen te staan waardoor het zijn glijfunctie verliest en er bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan. Dit kan onder andere komen door trauma’s, infecties, stress, langdurige overbelasting, bestralingen en chemokuren. Er kunnen dan verklevingen, fibrose en littekenweefsel ontstaan in de fasciale lagen.
Door middel van fasciale technieken (een oppervlakkige tot diepe massagevorm) wordt de doorbloeding en lymfafvoer bevorderd en de pijn en druk op zenuwen verminderd, waardoor de beweeglijkheid weer toeneemt.
7. Steunkousen;
Wanneer nodig meten wij ook therapeutische elastische kousen aan voor zowel armen en benen.
De behandeleffecten zijn doorgaans: omvangvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en afname van de infectiekans.